2016年4月14日 星期四

留意明晚道指收市




道指已升越三個月來高位,留意明晚收市會否站得穩17846以上,或不低於17619,若然達標,短期有望挑戰歷史新高18351.3點。這是馬田最新分析,原文,要點:A Weekly closing above 17846 will signal a retest of the major highs and the potential to make a new high even yet. We can see that from the chart above that the technical support on the weekly level rests at the 17619 area. Holding this is warning that further upside is likely. 

不過要留意,根據他4月1日貼文,創新高後大有可能pull back(回調),因為目前仍處於一個鞏固階段。換言之,他不看好會這麼快進入Phase Transition的急升階段。

30 則留言:

嘉芙蓮 提到...

yes, good for short term position

Lisa 提到...

Be carefull !

林祖 提到...

假設五月真的回調,現在水位也不多了!

匿名 提到...

always馬田, 口裡說有獨立見解, 心裡卻把馬田當神咁拜

林祖 提到...

就算是,有甚麼問題?當他神咁拜的又不是得我一個人。獨立見解及當馬田神咁拜,兩者並無衝突。

如果一個人説:經我看過眾多名家分析,認為馬田最獨到,最勁!

以上也是此人的獨立見解喔!

正如lisa姐信李居明,那也是她看過眾多玄學家後的個人選擇,是她獨立見解。你可以跟信,亦可以不跟,可以有自已獨立見解。

明未?

Dick Choi 提到...

「獨立見解」不是孤獨地自以為是地解釋及說明東西。真正獨立見解係分柝其他有料人仕意見後, 再歸立及消化出自己自意見才是智者..quote 人地說話在許許多多的出名教授論文中被用到, 反而小學文章卻往往出現「我認為」、「我覺得」、「我乜乜物物」的字眼。

林祖 提到...

甚麼見解也好,獨立又好,獨家又好,獨門又好,抄襲又好,跟人口水尾又好……對我來說都沒所謂,只要能令財富得到守護或增長,就可以了。

這裡不是學術論壇或個人智慧修行論壇,能否成為智者、學者,都不是我杯茶,相信很多網友與我一樣,只想增值或守護自已的財富,做個「富者」。富者才是我們想的境界,而不是智者,做人有時傻傻地都幾開心!給你選,寧做一個物質生活富足的傻人(非智障人士),或是充滿智慧的窮光蛋智者?

Lisa 提到...

我地唔係神, 而是人, 所以今日唔知明日會發生乜事, 須去分析專家的見解來分配自已投資 !
好過有D人當自已係神, 在網上亂俾議見人, 會害死唔少跟風者 !

Dick Choi 提到...

認同樓上兩位。

Lisa 提到...

謝 Dick Choi :)

lai soros 提到...

林祖兄點會係 無獨立見解 嘅人?
追踪林祖兄文章多年,得益非淺。
雖然有時看法不同,但在思维深度上,不得不佩服。
雖然今次我也不睇好美股。
除非世界普偏地 實質地 禁用/停用紙幣,否則我唔信負利率可以推出一個新牛市。

馬蘭奴 提到...

想問 D 題外話:想問 Joe 兄知吾知響香港銀行買既紙金,其實邊個係我地既對家?即係 D 紙金其實係邊個賣出黎?銀行?定另有其人?

林祖 提到...

對家就是銀行本身!
銀行與買家對賭黄金升跌!

嘉芙蓮 提到...

totally agreed with Joe, 就係見得太多收水分析C,先會咁BUY MA

林祖 提到...

應是「吹水分析師」!:)

馬蘭奴 提到...

即係紙金係 痕身 / 中銀 賣出黎?定係華爾街銀行?

匿名 提到...

對家就是銀行本身!
銀行與買家對賭黄金升跌!

Not entirely correct.
We will never know who is the ultimate seller of the paper gold, as banks may also hedge the risk partly or completely.

馬蘭奴 提到...

My question is who sells paper gold / silver in local banks. Whether the seller do any hedging or not is a different question.

fourthppp 提到...

其實太多人中了168的毒,金長期有得賣,差在是否在銀行買,利昌多到買不完。
以前數年都被誤導了。聽馬田好過。

林祖 提到...

銀行有否為紙黄金作對沖?或者誰是紙黄金的終極發行者?

一切回歸基本就可以了,紙黄金本身就是一種對賭。甚麼人也可以設立,只要有人願意信任,肯跟你對賭。本地紙黄金最早可追
溯至1980初,首創者是一間已結業的金鋪,叫謝利源。Lisa的Blog及東周刊都介紹過。

http://investtalk-lisa.blogspot.hk/2010/08/www.html

http://dev.eastweek.com.hk/index.php?aid=18640


匿名 提到...

華爾街預言家:金價爆上5000美元

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20160418/bkn-20160418170452582-0418_00842_001.html

馬蘭奴 提到...

其實 168 係乜黎架?

Lisa 提到...

http://www.inv168.com/phpBB3/viewtopic.php?f=21&t=55224

馬蘭奴 提到...

吾該 Lisa 先。不過乜果度 D 人仲有講金咩?過去果幾年,我見佢地講車、講凑仔、講政治、講飲講食、鬧交,就係吾覺得佢地有講金。更加吾覺佢地有提話就快冇金賣。

Lisa 提到...

係呀, 跟隨金銀價下跌, 個邊無人再講金啦 XD !
不過可以睇返D舊文, 有講金銀的 !

馬蘭奴 提到...

所以真係吾知點解樓上仲會有人話我地中曬 168 既毒。可能佢係想講,成個香港都中曬 689 既毒,不過吾小心就打左 168 。

Lisa 提到...

可能我地真係中咗金銀毒, 哈哈哈 !
不過唔緊要, 只要可以賺到下一個一千萬 XDDD !

Yuen Wun Wong 提到...

想問下大家點樣睇德意志銀行操控銀價單野?
另外琴日銀價又大漲,外國分析銀已經開始進入牛市,5月回調至15蚊左右低位吸納機會大嗎?
小弟新手,謝謝各位時間解答。

lai soros 提到...

http://m.cnyes.com/news/id/868509
開市大吉,舞龍舞獅,燒炮仗。

林祖 提到...

德銀事件還在發展中,可能係政府想要錢吧!
5月回調,只是預測,一切看你自決定,買甚麼,短期而言,都有下跌風險,除非短炒,否則不必理會。