2014年9月22日 星期一

買入美股





世界局勢愈來愈動盪!以巴衝突、伊斯蘭國ISIS、烏克蘭危機、歐洲分離主義……十一月份還有加泰羅尼亞獨立公投,西班牙政府已矢言公投違憲,但面對西班牙通縮,人口只有750萬卻佔去西班牙25%GPD的加泰羅尼亞,獨立情緒高漲,這可能會引起政治動盪。二十世紀,西班牙便曾因為政治分歧,爆發內戰。英國方面,縱然蘇格蘭獨立被否決,但為了放權與否問題,國內政治爭駁逐漸激烈……歐元、日元、英鎊貶值,相信資金將進一步轉移到美國,帶旺美股。

局勢時否真的會如此發展呢?現在美股正處歷史高位的17200點左右,會否繼續升到許多人想像不到的高位呢?實在非常刺激!

反正買了許多金銀,最近剛收回一筆借款,決定買入美股。沒有甚麼技術分析(小弟亦很少研究股市技術分析),純粹建基於對世界局勢的預測,考驗一下自已的分析,就當賭世界盃一樣。反正數目不多,錢亦不急著用。六月尾七月初,買入了兩隻美股,SPYDIA,分別是追蹤標普500及道指的指數基金ETF,買入價$196(SPY)$168(DIA),為期一年,又看看美股會否以我預測的時局發展?

22 則留言:

Lisa 提到...

你都忍唔住啦 ? XD !
我就繼續儲金銀幣和人民幣 :)

HKSAR CHINA 提到...

請問各師兄師姐有無幫襯過帝銀?可靠嗎?小弟新手,多多指教!

Jo 提到...

我未買過帝銀!

Jo 提到...

回lisa,我都有人仔。因為家人生意需要,要定期買。美股買不多,純當參與一下而已。

HKSAR CHINA 提到...

如我想買實銀,應到哪裡呢?

Jo 提到...

中國銀行!可買長城銀條!

HKSAR CHINA 提到...

問過,佢話連金庫都無貨。

Jo 提到...

咁大鑊!咁睇怕白銀都快見底了!

有冇試下利昌?

HKSAR CHINA 提到...

我見帝銀買密封楓葉真係平好多(平過中銀十幾蚊),但又唔識點分真假,特來請教。

HKSAR CHINA 提到...

如果我去利昌買,可以去邊賣?差價闊嗎?

Jo 提到...

利昌買利昌賣!

差價比中銀多少少!

HKSAR CHINA 提到...

Jo兄,多謝你嘅意見!

chung li 提到...

帝銀我買過。

chung li 提到...

帝銀10安士楓葉銀條好亮麗,它澳門好多分店,應該信得過。

Saxon 提到...

就上次去利昌差價已經同金城無分別, 而金城開咗戶口反而可以過數就買到實銀, 我就覺得金城仲好d. 金城同利昌都係差2個街口咁大把

Wong Wai Leong 提到...

JOE兄,現在除了買金幣外,我亦學習了Jack Bogle的投資哲學,並開了美國證券戶口,實踐指數化投資。很高興JOE兄也可以參與指數化投資。也希望JOE兄如果有興趣,可以了解Bgole的投資哲學。

http://www.bogleheads.org/wiki/Bogleheads%C2%AE_investment_philosophy

Jo 提到...

THX黄兄!

TAM 提到...

近日去帝銀以$154購入1個1oz銀幣,而同一時間金城網顯示$17X
除投資幣外,其餘用VSIA唔收charge
有收銀幣服務
營業時間至晚上830
真係非常滿意

Jammy 提到...

金甲蟲都買美股,睇怕係美股水尾了 :D

Jo 提到...

或者Jammy講中!不知道!好似我報名參加佔中咁,睇下佢想點?親自落場才夠真實!哈哈!結果係完全冇回音!

嘉芙蓮 提到...

我都入咗股,都係玩下!

fafa 提到...

我昨天也問了中銀, 又係話咁多分行都無貨....問佢幾時有, 佢話唔知,,,,但利昌就仍然有....剛又買了, 昨天是175元一両