2013年2月28日 星期四

泗利金鋪


今日路過中環,抽了些時間去買金,買了1安士鴻運,20克財神金牌,另外去了一個老金號買了1兩9999金粒。這間老店叫泗利金鋪,與利昌幾步之隔,屬於香港早期買賣黃金的金號。四叔李兆基當年為了生活,亦曾到這間金鋪「掛單」買賣黃金,新聞有講過:

http://www.hkcd.com.hk/content/2008-09/06/content_2149533.htm

英文稱這類金鋪為Gold Dealers,與利昌屬同一類。有別於一般有賣金飾的珠寶金行,網上找到資料不多,但單憑比利昌更古舊的門面,就覺得有信心,店內更張貼了1984年通過的《香港黃金法令》,在香港倒是頭一次見有買賣黃金的地方貼這種東西。

根據店內老人家說,他們有兩種零售產品,一兩金粒(9999)及五兩金條(9999),都是自已煉鑄,有公司的飛輪Logo。以前他們亦買賣白銀(收據上有寫),但細問下,現在他們已不做了。他們亦會收利昌的產品,金幣亦收,當然跟老規矩,純以重量計算,不會計多餘溢價。

價錢方面,因為幾步之隔,小弟同時問齊利昌及泗利,利昌每兩$15020,泗利是$14984,同時上網查上海商業銀行9999金粒,是$15070,泗利價最好。回購方面,問過利昌,同樣會回購泗利金粒。這金鋪很細很舊,舊到令人產生介心,咩樣?有外國金甲蟲一早發掘了這店,並放上網了!

地址:上環禧利街5號地下
電話:2544 0201

PS:請留意版規新改動

53 則留言:

luk edwin 提到...

我都經過呢間好多次,但無入過去

Jo 提到...

有介心呢!小弟則冇有怕!

WAI KIT CHENG 提到...

thx Jo,下次去呢間睇下!
Gil

Satan_Wong 提到...

好似見過~~
呢間野,應該會係我想去既地方~~

tonyfans 提到...

正! Thanks Joe 兄!

Gordon 提到...

呢間金鋪咁勁既,只買賣1兩金粒和5兩金條已經夠生意額!?那麼它的每月黃金出入數量相當巨大!
哈哈,等我上網再查下有無這店東的詳細資料先...

Gordon 提到...

奇!泗利金號雖有自設廠房鍊制金粒和金條。但我在香港金銀貿場的會員和鍊鑄名單上都找不到它的名字。
即是它的5兩金條,不能用作香港金銀貿場的會員之間買賣交易,哪是中銀和恆生等銀行也不會收它鍊鑄的5兩金條的意思嗎?
這樣的老字號,居然不加入金銀貿易場成為會員,為什麼呢?有趣有趣

Jo 提到...

gordon兄,我都有check但找不到資料,可能要搵老一輩人馬先知!

點解小弟唔怕照買?因為相信老字號!其實大金行小弟反而冇信心!聽聞,謝XX的金會生秀。

傳聞某姓周金行,賣過假撈(起出真勞內的鑽石,鑲入假鑽),被撈力士發現,所以而家冇撈賣。信用唔多好!

匿名 提到...

冇單?

Jo 提到...

信就信!唔信,有單都可以話係假單!做張假單有幾難?(仲要係網上相片)

匿名 提到...

假單,假相睇得出

匿名 提到...

來來去去都係同一筆資金

Jo 提到...

我咪講左咯,講個信字!信就信,唔信就算!次次貼好鬼煩!同埋點解要次次貼,早期買左都冇貼,之後亦試過買左但冇貼,因為有時太少量,例如試過去好旺角買四五個銀幣,唔通又要貼?你缺乏安全感,所以唔覺煩,唔係個個人都係咁!

想睇單的網友可以email給我,我會一定回!咁又得唔得?

你想睇可以畀個mail我!

Jo 提到...

係架!係同一筆資金,不斷買出買入!咁耐其實買左五萬金都冇,滿意未呀!我好願意認窮架,而家一家四口住緊湯房。月入不足八千!職業係掃地,OK.....哈哈!網友唔使多,一兩個知已經夠!大家講過信字!

luk edwin 提到...

狗房又失職,走失瘟狗一條

luk edwin 提到...

Jo無謂火氣,啲網絡流浪瘋狗見人就狂呔亂咬。邊個post,佢都唔順眼。唯一可以做係得閒逗下佢玩,幾可愛,奀咕咕呀隻狗仔。

Jo 提到...

放心!小弟完全冇激氣及勞氣,100%冇!

Jo 提到...

對付呢d人,唔使認真最好玩!



Gordon 提到...

jo兄,
哈哈,我並非暗示什麼呀,根本由頭到尾都完全無諗過什麼假單、買出買入呢d咁無聊野。

其實用手直接摸得多純金後,累積了一定經驗後,對純金的色澤、摸上去的表面密度感覺、純金的應有重量感、純金與其它物體碰撞時的聲響等純金特色都可以分別到出來。

雖然我未去過忠記放金,但看jo所描述,忠記的老櫃台員工,應該不用試金石,憑看、摸和量重便會收金。

因此,我估計jo兄也摸了不少純金,所以,你除了相信老字號外,你買那金粒時的"手感"也幫助你斷定泗利賣的是純金吧?

匿名 提到...

引用:
「傳聞某姓周金行,賣過假撈(起出真勞內的鑽石,鑲入假鑽),被撈力士發現,所以而家冇撈賣。信用唔多好!」

原來有這樣的傳聞啊……
小弟仲以為,勞力士見呢間金舖幫佢地賣得咁好,計一計數,自己開舖賣仲好賺,所以唔再俾佢賣。

honson 提到...

Gordon 兄,
對於一些早年舊金,忠記會用試金石驗

匿名 提到...

你惡過共產黨,係唔係都del 人留言

Jo 提到...

咁你可登記帳戶,唔用匿名留言架嘛!版規寫得好清楚,你盲架?

Charen 提到...

感覺上呢個匿名是想阻止新手加入買金銀行列, 上個星期我只回答了1條新手買金的問題就無故拉埋我落水, 算啦, 唔想浪費時間, 真係怕左佢

kam lun cheng 提到...

你好,我係買金新手,最近上網搜尋關於買金的資訊時看到這裏,這裏有很多有用的資訊,真的很受用,本人想買一兩裝金,想買在金鋪和中銀同上商買有甚麼分別呢,如果第時想賣番出去的時候又會否只可賣給賣給我的銀行呢,謝謝。

Jammy 提到...

匿名動物收檔啦。想賣膠都唔敢reg 個 account賣,真無種。

luk edwin 提到...

轉手最差情况係賣畀忠記或金鋪,只係回收價無銀行甘靚。記億中,中銀好似無再賣一兩金粒。金係周圍都收既。

匿名 提到...

你就盲,你講咩呀

匿名 提到...

阿租有時把囗真係唔收,一D都唔尊重人

Jammy 提到...

Going to someone's house not even leaving a name... and this person dares to talk about respect? Ridiculous.

kam lun cheng 提到...

THx

Satan_Wong 提到...

好鬼中意奀咕咕呢句~~

Steve 提到...

"單憑比利昌更古舊的門面,就覺得有信心"
好似之前唔係咁寫架wor
之前話"簡陋得令人有戒心" 跟住我留左一句
"如果單憑門面去決定一間公司既貨, 就唔好自稱金甲蟲"
最後又被人 delete 左留言, 雖則我都知 blog 係私人地方
有權 delete 任何人既留言, 但都唔好咁小氣丫
而且被人留一兩句言, 就更改文章內容,
咁樣有違做人原則

Jo 提到...

簡直發雞盲!成段野從頭再睇多次啦!

匿名 提到...

Jo香港有言論自由架,每個人都有權表達自己意見,你唔可以因為你唔鐘意而delete 人地既發言"

Jo 提到...

版規咪講得好清楚囉!你可以唔用匿名架!明明有得揀唔使被人delete,但又死都唔揀,係咩原因?登記個名好難咩?

情況就好似在一個討論會上,規矩講明開始前10分鐘抽籤,抽到者,開始後才可以發言。有人遲到,抽唔到,於是大吵大鬧,話做乜大會唔比佢發言,是侵犯佢發言權。

這樣有道理嗎?如果大會因此給其發言,對準時抽籤人士公平嗎?我作為管理人,是否應公平處事呢?

Jo 提到...

為甚麼要不公平對待匿名人士?這是為了方便討論之故,匿名人士無名無姓,就算有亦可以假冒,相反登記帳戶相對難一點(只是相對,不是絕對),所以我傾向鼓勵參與討論者以帳戶發言。為了鼓勵更多人如此做,所以我會不公平對待匿名人士。只要懷疑有人假冒身份,立即delete,因為是匿名,不知邊個打邊個,有時難免殺錯真正想發言者。

但如果是真正有心發言,何不登記一個帳戶呢?有幾難?呢度好多人都做左啦!



Jo 提到...

如果你沒有任何異議,我兩小時後會delete以上部份留言!

如此算係比足面匿名人士啦!

Jammy 提到...

Jo bro, I am always impressed by your patience with these anonymous animals.

To the anonymous animals: The freedom of speech only guarantees your freedom of speech is not intervened by the GOVERNMENT. This is not a public space, so screw you and go to hell.

Jo 提到...

只要是匿名留言,就有機會被delete(不必任何解釋),認亦冇用,最好都是以登記帳留言!

匿名 提到...

有好多人唔識登記,留名已經足夠,你咩理由要所有人都登記先留言

Jo 提到...

你仍然可以選擇用匿名,只是要面對隨時被delete的準備。

其他有登記人士,肯花時間心機學登記,他們的努力應獲得肯定,留言得到完全保障,是努力的成果,非常公平!

一分耕云一分收獲!想獲得登記人士的成果,應努力完善自已,自我增值。這樣也是為匿名人士著想!這個年時還不懂登記,非常落伍,我一向想想人類進步。

希望匿名人士諒解,自我提升能力,不要固步自封,努力上進。

Jo 提到...

我想社會進步,增加更多人電腦知識,就是不公平對待匿名的理由!

這叫做棒下出孝子!玉不啄不成器!都是為不懂電腦登記的匿名人士往後人生好!好多一門手藝:登記帳戶!

luk edwin 提到...

我有留意到你個留言唔見左
殺錯良民

luk edwin 提到...

最近好忙?唔見個blog更新既?:)

匿名 提到...

仆你街Jo你真系delete

匿名 提到...

我屌你老味呀

Jo 提到...

Yes,好忙!近兩日至得閒!

Jo 提到...

我都話為左匿名好咯,迫佢地學電腦!

匿名 提到...

你唔好甘串呀!

Jo 提到...

其實我真係唔明,登記個賬戶有幾難?唔識可以問人,可以上網搵資料,點解講極都要用匿名?why?

Jammy 提到...

Jo hing, why even bother responding to Anonymous animals?
Just delete them. Those who anonymous who make meaningful discussions will always know they are ok. Those who are here just to swear and be stupid just delete their words. Make things a lot more beautiful.

city 提到...

thanks for share........