2011年6月26日 星期日

侵者必亡?


十年了,人生有幾多十年?攻入阿富汗十年,仍然撤不了軍,每年軍費要幾千億美元,真不知如何是好?撤軍,可以預計得到,塔利班再起,推翻現政權,十年時間,一場空!

當年下的決定,源自無知,不懂歷史教訓及自大!明朝已有記載阿富汗這個國家,叫哈烈,風俗如何,在明代《哈烈誌》中有講:男子髮首纏以白布,婦女亦白布蒙首。略露雙眸。

除了手上的武器,哈烈人跟今日塔利班的外表應相去不遠,《哈烈誌》又講到,這個地方的人凶悍善戰,小孩子自幼習步,長大了作戰,每日可行走二三百里,速度可比騎馬。一遇上戰爭,可很快將戰報四傳。

蒙古軍曾入侵,進行屠城,最後也要撤軍,之後蒙古帝國走向衰亡,80年代蘇聯亦如是,所以中國統治者從不敢攻打,明朝最強盛時,都是以招安為主要外交政策。今次美國會例外嗎?入侵前怎不先看看《哈烈誌》?

112 則留言:

Generation Next 提到...

早在我國三代時期,已有"耀德不觀兵"之說(詳見<謀父諫周穆王征犬戎>), 其間宗周室者按距天子邦畿之遠近而分有五"服",服者從也。計有邦內甸服而"日祭"于天子、邦畿外四鄰諸侯為之侯服而執"月祀"之禮,周國界內者為之賓服而行"時享"以事周,界外漸遠者為之夷服而作"歲貢",再遠者謂之荒服,荒服即所謂"終王",謂朝嗣王及即位而來見也。
對於不祭、不祀、不享、不貢、不王者,古訓早有刑罰之法。近者征討之,遠者有威讓之(責而不伐也)。于荒服者則以文告之辭、諭以理,陳辭而又不至,則天子需增修於德,以德感化荒服者行"終王"之禮,無勤民用兵於遠。可惜周穆王不聽,征犬戎而自此荒服者不至,終王之禮壞矣。
果然周室漸衰,再傳七世,雖有宣王中興,也終亡于幽王,西周亡而周室東遷也。
阿富汗至今已亡了一個超級大國,下一個會是佢老美,我國當然以史為鏡。

Wong Wai Leong 提到...

講起阿富汗,信報的張立(已經沒寫了)有不錯的分析。
現在轉貼一下2009-03-23的一篇給JOE兄看看。
另一篇談及貨幣2009-04-07,和JOE兄的背後思路似乎相通。

1)石油走廊「油尖旺」

  奧巴馬在伊朗新年表示與伊朗和解。這是美國戰略收縮的重要標誌。

  伊朗是怎麼回事?為什麼這麼重要?為何美國打伊拉克?奧巴馬要撤軍,但又說要增兵阿富汗,何解?

  一晚與朋友聚會,筆者用「油尖旺」作比喻,一位警界朋友說:「明白了」。

  為何叫「油尖旺」?不叫「尖油旺」或者「旺油尖」?油麻地,錢多不及尖沙咀,人多不及旺角,為何把「油麻地」排第一?這是因為地理位置,油麻地南下尖沙咀,北上旺角,兩邊有海路,你要雄霸九龍,必須先控制油麻地。

  正因為油麻地戰略地位重要,所以才排第一。

  什麼叫對手?能構成威脅(現在或未來)才是對手。美國潛在對手只有三個:歐盟、俄國、中國。

  如何才能保持超級地位?當今世界只有控制能源,才能控制大局,才能遏制對手。

  伊拉克、伊朗、阿富汗從中東到中亞這一走廊,就是石油天然能源的油、尖、旺。伊朗就是油麻地,西連中東的伊拉克,東連中亞的阿富汗。這條線由美國控制,將保持唯一超級地位,中、俄、歐均受壓制,無人可爭鋒。

  正因為如此,伊拉克與美國二十年內開戰兩次,你以為是玩麼?把伊戰與小布殊石油家族,以及副總統切尼的私人利益掛鈎,是小看了他們;美國新保守主義集團,是為美國長遠利益籌謀的勢力。

  小布殊上台之際,美國國力達到頂峰,俄國衰落,歐洲分散,中國剛起未起,借「九一一」的助力,全國民氣凝聚,實是打通「國際油尖旺」這條石油通道最佳時機。小布殊及新保集團抓住了戰機,所以不管聯合國同意否,也不管你國際壓力,毅然出兵,打伊拉克及阿富汗,這兩邊打下了,再東、西夾擊伊朗,用五年完成,美國將建百年基業。

2)貨幣與軍力

  貨幣是要用武力來支撑的,主宰貨幣背後就是主宰軍力。英鎊的背後是當年雄霸全球的英國艦隊;美元背後的是核武、飛彈、航母及全球基地。一旦武力削弱貨幣也會削弱。當二次世界大戰削弱了英國的軍力,殖民地就獨立,大英帝國就瓦解,英鎊地位就式微。由另一軍事大國美國的美元取代之。

  第一次海灣戰爭及轟炸南聯盟,美國的高科技戰爭威力發揮,國力達到頂峰;美軍侵入伊拉克失利,侵入阿富汗失利,暴露了美軍的弱點,美國即呈頹勢。美國的軍力很強,但他選擇打擊對象是非常小心的。二戰後,夾勝利的餘威,在韓國出師,一碰壁即和談;越南是徹底失敗。伊拉克是被制裁了十年的沙漠國家,小布殊有百分百把握,但失利。

  仗是一定要打,因為除了軍火外,打仗是立威,唯有軍事勝利才能打壓異己,才有一大批追隨者,這是震懾力。真正的決策者,決不會像自以為聰明的知識分子般天真。他們絕對聰明地挑選對手。但這次在伊拉克則是露餡了,阿富汗將是虛晃一槍有掩護地收兵。

  昨天本欄曾說及,實力源於二,一曰物質力量一曰精神力量。天天想回家的軍隊,是打不勝仗的,戰爭是用鮮血作成本的,用死亡作代價的,這為什麼種族及宗教戰爭會這麼慘烈,當伊斯蘭的「人肉炸彈」一出,已宣布中東只有和平共處,否則沒完沒了。

  分析過,美國新保守主義者,打通伊拉克、伊朗、阿富汗,這一能源走廊,在美國軍力全盛時期,是必然的抉擇。這一役戰利,將保持美國霸主地位五十年,但他們高估了自己的物質力量,低估了阿拉伯人的精神力量,也暴露了美軍在國外征討中,出師無名成了致命弱點,結果泥足深陷。

  這一陷,給予中俄發展以戰略機遇,也間接觸發金融海嘯,成為世局的急變。美國面臨要麼加碼(戰略出擊),或者戰略收縮的抉擇。這涉及美國的霸權保衞戰,奧巴馬的收縮策略會遇到國內強烈的挑戰。

匿名 提到...

~早排話入左幾粒貨既..提供單據證明..唔好得個講字..~唔係我只知道你去左沽貨~

匿名 提到...

登你老母可憐,生個咁既仔,定係你係5毛黎架? 出個POST有幾錢?

Generation Next 提到...
作者已經移除這則留言。
Generation Next 提到...

黃(王)兄,佢老美是要佔了阿富汗後,向北直指土庫曼、烏茲別克和塔吉克等威脅俄國之南疆,東聯印度壓我國西藏航天航太及導彈之核心重地,西進則合伊戰後聯以色列等加強合圍伊朗,攻一地而脅四國,實在是老謀深算也。愚相信佢老美話撤軍阿富汗只是為增兵幫歐洲取下利比亞做勢,看奧巴馬是撤其任內所增派阿富汗之兵還是全撤便知虛實。
話說回來,怎樣看佢老美都是今非昔比,左支右拙下弱點也日益暴露,何物是壓倒它的稻草?

nwo24601 提到...

溫總又重提,信心比黃金更重要.....我稔我都系short左,橫聽掂聽都解成,當信心唔多夠時,就唯有黃金頂住先,作為溫總的指示。

nwo24601 提到...

較早前渣打出了報告,應為黃金在三大因素下可升至5000美元。

http://www.scribd.com/doc/57833659/In-Gold-We-Trust-061411

渣打本身沒有黃金業務,只有代理黃金基金。但據 Jim Willie 最近提及渣打這篇報告時披露,其實 SC 有為港的富豪作為代理購進實物黃金,只是不會為小市民服務。

富豪可擁用可生產資源,不一定要金銀渡過貨幣新秩序,實要買較多實金也是頗費力。他們只要用部份家產購買便可,買了也不用告訴你他持有。

買金買銀最好的策略,其實是叫人不要買,表示自己不會持有,然後低調購買。

Gordon 提到...

哈哈,剛剛我也看到那段新聞。我第一時間的感覺以為溫總都是Martin's fans添。

匿名 提到...

渣打睇5000蚊,指數_又睇好銀行股,但係銀行而家又變左末日撚,錯綜複雜既關係,指數_不如出黎講解下啦

山 提到...

除左極端回教主義, 冇邊個想美國佬撒退, 到時周邊強國, 要自已親自上前線角力爭奪, 多得你唔少, 唔似依家一面拖住美國條尾, 自已以逸代勞, 混水摸魚, 所謂精人出口, 笨人出手

Joe 提到...

渣打睇5000蚊,指數_又睇好銀行股,但係銀行而家又變左末日撚,錯綜複雜既關係,指數_不如出黎講解下啦
---------------------------------------------
高盛兩年前睇最終目標價係$6000,最近出報告睇2012見$1750,http://blogs.wsj.com/marketbeat/2010/12/01/goldman-sachs-gold-going-to-1750-peaking-in-2012/

呢d銀行家目標仲勁過金甲銀甲,指數兄,呢度講野真係要好小心,d師兄個個精過鬼,又好記性。

Joe 提到...

哈哈,剛剛我也看到那段新聞。我第一時間的感覺以為溫總都是Martin's fans添。
----------------------------------------
你感覺好準,真情係fans!martin幾年前寫的一篇叫《The New face of China 309》解釋得好詳細,同我預計的一模一樣,其中講到1997年自已是被中國人民銀行邀請去開會,當時馬田大師唔受西方重視,因佢冇讀過大學,唔係正統學院出身,個個當佢係普通炒家,去中國亦無被阻止。來到中國,大馬嚇左一跳,佢話去人行開會時,與會中國金融高官及學者有100多人,竟然個個已將佢學說刨到滾瓜爛熟,背答如流。文中,大師極力讚溫總,話佢已摸通了好多市場操作。

往後幾集馬田再詳講!

匿名 提到...

~買了也不用告訴你他持有~冇錯有人露了臭腳~各位醒水啦~有人沽左部份貨~我從來未見過有人會低位入貨即唱~好似末日撚教主都係買左再慢慢唱慢慢開blog~

匿名 提到...

d師兄個個精過鬼,又好記性~
冇錯呀~有人仲會記錄反對聲音係電腦~仲係一班金融界既黑衣~明知股市唔會跌~就算係都係做戲~比如你係策劃者有批實物仲知道有班末日撚抗拒非實物~你估個股市會跌得去邊?星期五個市咪答左你!

Wong Wai Leong 提到...

GN兄: 小弟的姓正是大肚黃哈哈。經你的點出,美國如果能打下阿富汗的確是能壓制四個國家之多。但美國就是打不贏,同時亦不敢再在中東發動多一場戰爭(打伊朗)。現在美國和歐洲那邊並不一致,美國亦還出指揮權給北約。

與此同時,最近聽得不少中南海的糾紛,林行止也來評論一番。即是美國在中東那邊的影子愈來愈小,相反在亞洲這邊卻愈來愈大。究竟美國的算盤在打什麼呢?像林行止分析說深層次原因乃是:「事實上,一黨專政若成為另一種成功政經發展模式,意味民主多元政制有被取代的一日,作為自由世界的守護者,仍擁有軍事絕對優勢的美國怎會坐視不理。這種政治氣氛瀰漫白宮和國會山莊,是美國對中國突趨強硬的底因。」正在政治局勢多變的今天,真的需要多加留意。例如最近168論壇那邊,糟老頭和一眾師兄們都分析利比亞被攻打的原因,GN兄如果有ACC的話倒不妨多說點意見,給一眾網友參考一番。

Joe 提到...

~買了也不用告訴你他持有~冇錯有人露了臭腳~
------------------------------------
即係話買左告訴你他持有,就唔方好野,係毒藥?咁莫非指數兄從冇買過股票?否則買左又上來話俾大家知,咪露左臭腳?

不過,如果自已冇買又推介人地買,其實仲得人驚?哈哈!坊間買左某某股票而推介人買入者多的是,東尼買匯豐,林森池買中人壽(唔知而家仲有冇),仲有陸東......電視大行報告,日日推介你入乜股,差不多所有主要股票都有推介過,咪通通露臭腳?

Joe 提到...

冇錯呀~有人仲會記錄反對聲音係電腦~仲係一班金融界既黑衣~明知股市唔會跌~就算係都係做戲~比如你係策劃者有批實物仲知道有班末日撚抗拒非實物~你估個股市會跌得去邊?星期五個市咪答左你!
-----------------------------------------
勤力d啦,指數兄!乜我又講過唔買股嗎?check番本blog去年10月25日啦。富媽媽、lisa都有買、168眾師兄亦好多買左,不過係金多股少,分散投資,由一開blog已講過n次,係你冇睇。

另外,股唔跌都唔代表會升,道指十年來基本上冇升過,日股由1989年跌到而家,20年了,亦冇升過,好多阿婆阿伯等到死都未番家鄉,10年前,恆指萬七點,而家二萬三點,升幅遠遠落後於黃金白銀,你鍾意短炒,有人鍾意長渣,對長渣者,十年時間,答案好清楚啦!

當然取恆指唔公道,因為個股可以升得好勁,但我之前已講過啦,好地係小投資者,唔貪心,賺小小已好滿足。而且我地唔識策劃者,冇好number介紹,所以唔會亂買,因為正如你話齋,講得出來的好number,就係露臭腳。

Joe 提到...

對長渣者而言,你點樣叫人買股都冇用!因為事實擺在眼前,有數據有資料,齋吹冇用,就算恆指重上三萬,同十年前比都係一個double,要追上黃金(假設黃金現價不升),就要升到9萬點,計埋股息,打個折扣,都要有7萬點以上。

嘉芙蓮 提到...

係人都知禮拜五個市係幾個咁0岩一齊出既消息堆砌出來,咁多富二代策劃者做你明燈,睇怕都買左唔少仲係收市前放埋賺盡晒?

匿名 提到...

現在恒指跌2百點~又唔見佢出聲~
都唔見差不多2千了~上星期五升4百幾就係度叫囂還真是有趣味性呢~
策劃者是玩你定吹水? 若你沒在2萬1千以下買的話~上星期五升4百幾對你有什麼影響? 而若你是在1萬多點買~那這些算是什麼?
若在2萬3多或以上買時~那現在不是很悶嗎?
當然真是不知閣下買咩股~你可以話隻股逆市都可以升的
你咁著重講恒指短期升跌??
只係想講~為何可以升了幾百點就可以已分成敗論英雄?
還是悶呢~要講就唔該講下未來1年-2年好了~
不然幾百點~上千幾二千點~難道就會有那麼大的對比?(發財?)
要講~一日升了或跌了幾多~
而覺得果勢會向那邊繼續發展還真是容易~

又或者講下3萬至4點幾時會來臨~這樣才顯得策劃者級數啊
指引一下迷途小羔羊~這樣才有意義啊~

受教弟上

匿名 提到...

個股市真係慘, 係o甘揾人接貨, 升吓又趺吓, 等你追貨, 可惜e+個市太假, 仲有終極一趺呢招都未出又點敢入貨呀? 快d...趺比我地睇先啦! 仲有樓市要配合一下, 趺多d, 否則我地點會換手上d實物呀?

匿名 提到...

跌2百點都仲係二萬二~唔知點解呢~不過呢33.00樓下就有人開始心情唔好~因為佢個人性格係唔衰得~

匿名 提到...

沒有一個比較大既變化~點去做到對比呢?~真沒趣~
問你恒指幾時升上3萬至4萬點啊~比個時期黎啊~和原因理據
只講跌唔落2萬2~又係果百幾~幾百點~策劃者級數來的~_~?
說一下吧~我也好想知道的~若閣下說得好有道理~
認衰到訓係度又點話啊~


受教弟上

Generation Next 提到...

為何見33元樓下會心情唔好呢?十多二十元開始入貨的大有人在。閣下看淡,沽它一兩張合約,坐在租兄對家,贏了就財氣兼收,而且金銀甲是善變的,看到閣下言出即中,真理必在你手,到時你大可成立一個八十後指數博客,與租兄互相輝映,放一點策劃者富二袋的風,肯定會成為八十後指數教主。

honson 提到...

跌到25重好
我重未買夠貨

匿名 提到...

為何見33元樓下會心情唔好呢?十多二十元開始入貨的大有人在。

~之後就會有10多20元既人心情開始唔好~哈哈股災時見唔少~最後會有人用千萬個理由唔再update呢個blog~

跌到25重好
我重未買夠貨

仲唔拿拿淋訓身?得個講字!
~教主既沽倉就賺到嘔~仲唔跟?

匿名 提到...

羅家聰今天文章: 滯脹無謂玩揀擇 還是買金為上策

匿名 提到...

~世界末日撚~d錢反而轉移入緊我戶口~咬我食呀!~

Generation Next 提到...

指數兄,金銀甲的金銀還是乖乖的在咱們手上,錢是每月定期轉移緊去賣金銀的人的戶口換成實物,即銀行或K記。入緊你戶口?指數兄同銀行K記有關?真天人也。點咬你食?實崩牙!

匿名 提到...

你就真係得果個講字~
問你幾時升上3-4萬點~有咩原因理據~
一樣避而不談~只係識講世界末日撚~現在和你講股市啊~恒指啊~
點升到上天啊~好讓我入股啊~
講唔到就講另一樣~仲有人地講緊25蚊啊~現在是25蚊嗎?

honson師兄都有講佢自己預期目標定位
會做什麼動作 敢講出來啊~

你就連講幾時恒指上3萬-4萬都無預期~(無限期,當然有一天上了3萬-4萬的話~你就出黎拾雞~)一直也是這樣做~上星期5升了4百幾點~你可以今天星期1去講上星期五~同人去講叫現眼報~(馬後炮)
已不是一次~恒指在2萬3以上~你已經話會升了~但現在是幾多點呢?

如果今時今日
金 5千美元一安司~銀~2百美元一安司~
恒指5-6萬點好未~咁洗鬼係度講啊~??(發生了的事情)

就係未發生之前能夠可以係細微處~把好多細點集結為一個方向~再由這個方向找出深入點~先可以推論出預期的結果,才會有自己結論~
這樣傾先有價值~

只係一味講世界末日撚~論點理據一點也沒有~
升左結果都出埋黎就出黎認~跌既又話策劃者姐推低個市等入平貨~
係人都識講啊~

到底你幾時入左貨呢~係恒指幾多點? 還是沒入貨~?幾時會入?
唔講NUMBER也不要緊~
咩類形既股呢~咩都無講~無定位目標~真係可以講到天下無敵呢~

你講得岩啊~發生左既之後出黎認~真係咬你食啊~吹得你漲麼?
佩服~

受教弟上

匿名 提到...

推薦指數兄的好活動:

青山醫院服務市民五十載,竭力為精神病患者提供專業治療。今年慶祝金禧紀念,特別於十一月五日(星期六)
舉行開放日與眾同樂,藉此向市民推廣精神健康的重要,促進傷健共融的社會文化。歡迎各界人士蒞臨參觀醫院設施、欣賞表演及展覽。另設多個教育講座和獎品豐富的攤位遊戲,請大家萬勿錯過!詳情於九月底在青山醫院網頁內公佈http://www.ha.org.hk/cph。

閒人

匿名 提到...

Joe兄,
呢句說話咁明顯馬田大師理論,我差d以為佢會講埋信心波. 不過,原來佢僚係第一次講, 仲要已經變左佢的名句!?

温总理那句“信心比黄金和货币更重要”已成了名言.

http://archive.wenming.cn/pinglun/2009-02/09/content_15635844.htm

P.S. google又唔俾我登入

Gordon

honson 提到...

見今日金價又再回....下午再去利昌買左一條油條,
幾條銀條....感覺良好...

honson 提到...

Gordon兄....你可能已經比策劃者同富二代..睇上..連google戶口都block 埋

匿名 提到...

你可能已經比策劃者同富二代..睇上..連google戶口都block 埋
---------------------------------------------
honson兄,
吓?咁我咪要好驚,駛唔駛搵同策劃者和富二代相識的指數蟹化解呢?

另外,請問今日利昌多人買野嗎?要不要還有沒有限買呢?謝謝

gordon

Generation Next 提到...

剛剛在生興買米,順便到利昌買油條,那兒人不多,各樣貨品不缺,除了一兩銀粒。缺的是小弟荷包內的紙鈔。有米有金,感覺良好。

honson 提到...

Gordon兄,今日我下午2點多去到,人就唔多,見有位哥仔買問銀價....連埋我 3個人,
我去利昌咁多次..今日比我見識到,有一位中年女仕

剛剛由利昌個寫字樓行出來,見佢手持一個紙袋,入面空無一物,心想一定係大戶來放貨啦,要入到去寫字樓

咁轉頭就見佢行埋個窗口到,利昌阿叔羅住6條 1KG金條,叫這位女仕睇一睇個重量,我重好記得佢話個磅只能磅到3KG,所以分兩次,
算一算今日個價..我估都要過2百萬...

原來好多大戶都會買反的"廢金貴"反去...
唔通佢地又係睇左Joe兄個blog先去入貨?
哈哈哈.....

嘉芙蓮 提到...

剛剛在生興買米,順便到利昌買油條,那兒人不多,各樣貨品不缺,除了一兩銀粒。缺的是小弟荷包內的紙鈔。有米有金,感覺良好。
--------------
我都打算去買米, 可否推薦一下?

honson 提到...

嘉芙蓮....妳好似剛剛康復...買米呢家野唔多岩你..

匿名 提到...

Generation Next 提到...
剛剛在生興買米,順便到利昌買油條,那兒人不多,各樣貨品不缺,除了一兩銀粒。缺的是小弟荷包內的紙鈔。有米有金,感覺良好。
---------------

缺的是小弟荷包內的紙鈔>> 笑咗出黎, 講得好啱呀. :)

小C9

Generation Next 提到...

七個半一斤泰國絲苗,店員話即鏞記米,七元一斤澳洲雙羊油占米,前者飯香,后者軟糯,皆上品也。蒸飯最甘香,瓦煲有飯焦,電飯煲嘛,貴的用lH真係不錯,平的用大陸牌子美的,幾百元也煮得有板有眼。一頓靚飯,幾片嘖物,可以連盡兩大碗,感覺良好。

匿名 提到...

JOE 兄,
唔好再嘥任何時間同D小朋友嘈LA. 由佢活喺自己(幻想)世界LA. 佢果D輸打羸要+死雞撑飯蓋既性格, 我估佢都冇乜朋友GA LA. 難得上到黎咁多猛人同佢"傾", 佢又可以週圍同人講佢識好多猛人, 不亦樂乎.

富2代,我唔係識好多,2隻手數得哂,但完全睇唔到果位小朋友講既野LOR.

由得佢自吹自擂LA, 佢越講得多, 越比人知佢有幾咁"掂".

我都係鍾意睇D有意義既文章多D. :-)

小C9

Charen Wan 提到...

今次自高位回調5%已經觸發了我個人投資紀律的止蝕位, 所以我會先行止賺離場了, 各位後會有期! I will be back!

Charen Wan

Charen Wan 提到...

今次行動動機係和上次一樣:貪心!
行動目的:都係想高賣低買 玩buyback
看看今次會否與上次一樣做左明燈-
上次沽晒d實金後就係咁升左10%
今次又係一樣沽清所有實金,
睇下會唔會升返先, 哈哈
Charen Wan

honson 提到...

Charen Wan 兄..........你犧牲都好大

匿名 提到...

咁轉頭就見佢行埋個窗口到,利昌阿叔羅住6條 1KG金條,叫這位女仕睇一睇個重量,我重好記得佢話個磅只能磅到3KG,所以分兩次,
算一算今日個價..我估都要過2百萬...

~這些買家係股市成日都有~不過一個冇公信力既末日撚就講咩都得~

匿名 提到...

終於明白祖兄的感受了~對他說多少也是沒有用~
他也是不敢回答~自己是什麼一個定位和去設立什麼目標的~
害怕留下記錄~免得衰了在別人前
那傢伙真是一個只會唱戲的觀光客
請祖兄繼續寫文章吧~小弟先在這裡謝你~為大家無私的付出
文章精辟~獨到了得~讓大家獲益不淺

受教弟上

honson 提到...

指數蟹...股市未日撚

財經DNA - 阿梅 2011年6月27日

2011年6月27日星期一

六千元買甚麼?

現在,大量股票就如廢紙般比人售.壞消息有完沒完,聽過的,講過的,講完再講的,統統炒埋一碟,只怕嚇你唔死.早前叫人買股的專家們,現在都變成笑話了.

低處未算低,應是今天大部分股票的寫照,而曾被追捧上天的半新股更全線表演高台跳水,日日新低.令人疑惑的是,市況雖然如此不濟,但若你有機會跟這些新紮企業交流的話,他們所告訴你的卻又是另一個世界.

早前參加某投行舉辦的公司日,有幸跟不少半新股的高管交談.他們對來年公司業績的樂觀看法,正好跟股價的惡劣表現相映成趣.預計盈利閒閒地升3、4成的算是保守,而期望盈利可按年倍翻的也大有人在.到底那裡出錯?

新股業績短暫,盈利的持久力往往難以猜度.看錯輸錢,實與人無尤.不過,最讓人氣結的是,投行只會在「失望的業績」後才施施然大幅削減目標價,真是夠幫手.所謂的盈利預測及大行報告,其公信力早已蕩然無存.

平價貨很多時候看似吸引,但卻危機四伏.最近,一家金飾股竟然在十年一遇的零售大好景下發出盈警,算是經典.指望一些長期表現不濟的企業能大打翻身波,無疑是場賭博.價格便宜是買入的重要理由,但不是唯一理由.追落後陷阱重重.

另外,再有公司宣佈在短短的數個月內,通過摸出物業,賺得多過平日要做足一年才賺到的利潤.炒作定努力工作,還用想?也許更令人傷神的是,怎樣可以利用政府回贈的大拿拿六千元來對抗通脹.

我有點出奇,儘管股市大幅回吐,令我有買入衝動的股份竟不多.或許我也受到市場的左右而變得悲觀.不過,我想我最終還是會買入一點股票.這多少出於慣性,因我還是「天真地」相信持之以恆的投資,將能帶來理想的回報,尤其在市況淡靜的時候. 末日論者,儘管放馬過來.

我正耐心等候三月結公司的業績,希望從中能得到一些有用示.

阿梅

匿名 提到...

因為佢有精神病!

Marco

匿名 提到...

匿名提到...
Generation Next 提到...
剛剛在生興買米,順便到利昌買油條,那兒人不多,各樣貨品不缺,除了一兩銀粒。缺的是小弟荷包內的紙鈔。有米有金,感覺良好。
---------------

缺的是小弟荷包內的紙鈔>> 笑咗出黎, 講得好啱呀. :)

小C9

-------------

Sorry, 我係想講,我好有同感,唔係話你冇錢,唔好誤會. 我早咗幾日去利昌. 買得呢樣又唔夠錢買第2樣.

小C9

Generation Next 提到...

小C9,我當然明白,勿擔心,況且小弟是真窮,冇$是真的。

嘉芙蓮 提到...

GN
我明天就去買! 謝謝!

honson,
放心, 我肯我呀媽都唔比我去笛米啦!

大風暴 提到...

大家不應盲目將方向指向黃金白銀最後勝利, 有些人主觀地認為這個世界會由這班人的主觀願望的方向走, 但世界事情會不斷轉變, 你們所希望發生的事情可能已經不可能實現.
在此帶出要時時用另一角度去想一想, 或者將思路轉去黃金白銀幾時會大跌/或被人不再重視!!

大風暴 提到...

將來會否發生黑天鵝事件, 大家會想到嗎?

但這裡的人是不會想, 原因:
因為他們賬面上已經賺到錢, 要他們想黃金白銀大跌, 即是要否定他既有的思想, 俗語叫做今天的我打倒昨日的我.
他們享受價差上帶來的成功感
但會有人說, 我是買金銀去應付將來發生的危機
這裡也要問清楚自己, 當黃金白銀跌倒10元時候, 你們心境會如何?

匿名 提到...

明天早點去買. 因為又回到34蚊喇 ^^

匿名 提到...

咁我地係咪應該轉軚買膠性銀呀,高人?

Joe 提到...
作者已經移除這則留言。
Joe 提到...

大兄,係冇所謂最後勝利的!正如Francis Fukuyama講過,西方的民主及目由市場經濟係人類最後形式,是歷史終結,最近佢老人家都改口話歷史無終結。馬克思主義曾經被批評out,經過一個海笑,又鹹魚翻生,好多發生左既多野證明佢講得岩,商務《資本論》賣到斷晒市。

黃金、白銀亦會再步入熊市,但唔係而家,馬田最後一集,我會出一個終極走勢圖,等大家參考,及留給後代子孫。

我知你唔鍾意我講阿爺好話,我中西史都有讀,上一代係中共統治下亦好慘,看了一些文革的書,慘烈程度比香港人想的要勁好多,睇完成晚訓唔著。

但歷史要循環,冇人可以阻止,如果以馬田大師循環理論(遲些同大家分享),中共政權起碼要到2255年才會崩潰,中間會經歷一個盛世,而西方文明會再步入309年黑暗期,相信你我都歸西了!

匿名 提到...

大風暴
危險啊,放晒佢啊

honson 提到...

買金銀佔我自己的投資都唔夠20%....輸晒都係有限..無人叫你訓身,亦唔好借$去買..
人生還有好多東面要去學習,

Gordon 提到...

honson兄,GN兄,
謝謝提供利昌資訊。可以合理價錢買到好吃的香米和純正的銀條,感覺當然良好,等我過幾日都感覺良好下先。

Katherine,
上環那邊仲有好多海味鋪有燕窩賣,順便"指示"人買埋補下啦。

Wan兄,
美國禁止金銀在櫃台上的交易法案,將在15/7生效,但到依家仲未能清晰知道這法案是否包括實金銀和紙金銀。因這法案而出現的金銀交易應該會很大,這期間的大波動難免。但小心大跌價時又買不到貨...

風暴兄,
你說的意見和joe兄之前寫的馬田大師系列中說政府波和信心波交替的理論,好像差不多,你剛看到那篇嗎?

匿名 提到...

Satellite Images Show Spain's Expensive New Airports Are Empty Too

In addition to Spain's uninhabited housing developments, millions of dollars in unused infrastructure is wasting away.
There's a $213-million airport in the town of Castellon, which hasn't had any scheduled flights since it opened in March, according to The New York Times. Another white elephant is the privately-held airport in Ciudad Real, which entered bankruptcy last year for lack of traffic.
Spain is similarly overstocked with highways -- after adding 5,000 kilometers in ten years -- and high speed rail -- after becoming Europe's biggest HSR network in December.
All told Spanish banks hold over $300 billion in toxic real estate assets, including $70 million in unreported exposure, according to El Confidential.
Images of the airports are posted on this page. Images of abandoned housing are posted on the following slides.

連結在這裡~有大量相片~
http://www.businessinsider.com/spain-airports-empty-2011-6

受教弟上

匿名 提到...

還有好像沒有人講過~美國的核電廠被水浸了~
所以小弟把所知的講一下吧~現在是核事故的第4級別~
0巴馬美國政府~封鎖了主媒體的資訊~
開始發生事故是6月7日~而燃料池是褔島的20倍~
希望各位師兄若可以的話找找資訊~分享給大家知道更多詳盡的資料~
http://www.nation.com.pk/pakistan-news-newspaper-daily-english-online/International/18-Jun-2011/US-orders-news-blackout-over-crippled-Nebraska-Nuclear-Plant-report

這裡是連結~
而若資料與真實情況有所出入~那請各位師兄見諒和給與指正

受教弟上~

Joe 提到...

謝受教弟資料!西班牙機場最搞笑!哈哈....

匿名 提到...

大蒼蠅究竟留言黎做乜9?
你究竟知唔知自己講緊乜
你聽日比心機賣你d膠性銀,維他命啦
唔好咁多幻想啦

匿名 提到...

是的~很搞笑的~不禁讓我覺得香港機場擴建會否有用呢~

搞建設果下都係用所謂的數據~去推斷香港機場客貨量~會在幾多幾多年,飽和而缺乏競爭力~只想到這樣起都係為了激活庫房儲備~
增加基~建增加就業~

但2020年-2030年~石油已經成為好嚴重的問題吧~
就算是現在石油生產供給和需求現在已一個大問題了~
那麼多國家一同釋放儲備打油價~
供給只會越來越少~需求單看中國~印度~
增加航班追上已發展國家
也夠恐怖了~

難度全部到時候所有飛機都用替代能源??(太陽能),雖然真是現在測試太陽能飛機~但如何可以建做到那麼多的太陽能飛機??~(已經不說好多的其他環境因素問題 人口,資源,經濟,中國其他機場替代問題,還有很多)

不然真是不知道如何說什麼增加競爭力~為保香港國際地位呢~
只覺得真是有事幹~就幹吧~沒事幹~就找事情來幹的(止下咳)

受教弟上

Gordon 提到...

受教弟,

Iam just reading this topic, but I am not sure is it truth.

Fukushima may render Japan Uninhabitable 6/9/11

http://www.youtube.com/watch?v=W71r-JubHE8&feature=related

http://www.naturalnews.com/032657_Fukushima_meltdown.html

匿名 提到...

謝GODDON兄~所提供的資料~

受教弟上

大風暴 提到...

真係要講一句: 呢班人點極都唔醒, 廢物

大風暴 提到...

呢句說話只限講給匿名的縮頭烏龜

匿名 提到...

~匿名的縮頭烏龜只識話人~
起碼教主識分誰是誰~

~我想低息同時要物價高企係唔係要入返d~做下末日撚?
呢班人點極都唔醒, 廢物

Generation Next 提到...

“吹”就有,“點”就唔覺得,吹自己識策劃者、富二袋、造八十後指數就聽得多。口齒不清,語出傷人,沒論據,欠答辯,多胡扯,少講理,問中不答,答又非所問,一言篕之曰“劣”。 就咁想點明人?

kidthief 提到...

Signs it's 'Game Over' & Elite Cancer Treatments : Lindsey Williams

http://www.youtube.com/watch?v=ySSX8grupRc&feature=player_embedded

匿名 提到...

今早見08:55見到一名疑似 Lisa 小姐的靚女向利昌方面行去. 唔知佢是否入貨呢..^^

Charen Wan 提到...

Honson提到...

美國禁止金銀在櫃台上的交易法案,將在15/7生效,但到依家仲未能清晰知道這法案是否包括實金銀和紙金銀。因這法案而出現的金銀交易應該會很大,這期間的大波動難免。但小心大跌價時又買不到貨...

其實我對呢點很不明白 櫃台上的交易 是指什麼東東...
1. 是否指美國人不能在銀行的櫃台交易實金呢?
2. 如果係, 其實對實金需求係咪做成打擊呢?

Charen Wan

Bill Hong 提到...

其實我對呢點很不明白 櫃台上的交易 是指什麼東東...
1. 是否指美國人不能在銀行的櫃台交易實金呢?
2. 如果係, 其實對實金需求係咪做成打擊呢?

Charen Wan
----------------------------------------

charen,
1. no! this has nothing to do with trading physicals at bank. the restriction is for trading 100:1 or 50:1 forex account for gold and silver. last year, i had to close my forex trading account.

2. the purpose of this bill is to phase out the little americans playing/buying metals. the power elites would not want avg joes and janes getting into metals.

anyway la, overseas citizens would not be affected on this bill. so, at least, hkers can still trade paper metals.

匿名 提到...

大風暴 提到...
大家不應盲目將方向指向黃金白銀最後勝利, 有些人主觀地認為這個世界會由這班人的主觀願望的方向走, 但世界事情會不斷轉變, 你們所希望發生的事情可能已經不可能實現.
在此帶出要時時用另一角度去想一想, 或者將思路轉去黃金白銀幾時會大跌/或被人不再重視!!

咁你廢UP完又賣左你D銀未? 咁你之前又咁ON9走去借錢買銀?
講咁多廢話其實你想帶出D咩呢
你咪又凈係識話人廢物,不過就算你打一萬字出黎,都係言之無物,離不開個廢字

Bill Hong 提到...

kidthief,

go find out Oct 20, 2009 Lindsey Williams predictions from Ken Fromme, senior executive at Atlantic Richfield Co., source of energy non crisis.

-"in 2 years, we would not recognize america",
-"there is no food shortage, americans would be so poor to revolt"
-"gold and silver are the only things we can rely on",
-"chaplain, the healthcare bill is not a healthcare bill-- it's all about the control"
-"what is written on a piece of paper, it's worth a piece paper written on"

"china is the big one"

LW is a credible guy. i believe him... but he talks too much.

BTW, have you watch the DVDs on middle east turmoil yet?

Charen Wan 提到...

Bill Hong 提到...
其實我對呢點很不明白 櫃台上的交易 是指什麼東東...
1. 是否指美國人不能在銀行的櫃台交易實金呢?
2. 如果係, 其實對實金需求係咪做成打擊呢?

Charen Wan
----------------------------------------

charen,
1. no! this has nothing to do with trading physicals at bank. the restriction is for trading 100:1 or 50:1 forex account for gold and silver. last year, i had to close my forex trading account.

2. the purpose of this bill is to phase out the little americans playing/buying metals. the power elites would not want avg joes and janes getting into metals.

anyway la, overseas citizens would not be affected on this bill. so, at least, hkers can still trade paper metals.

2011年6月28日上午11:42

----------------------------------------
Bill Hong: Thank you for your reply
1. 依你所言, 櫃台上的交易 是否指做槓桿買實金?
2. 如果是, 為什麼不直接叫 槓桿交易 而是叫 櫃台上的交易 呢?
ths!

Charen Wan

Bill Hong 提到...

1. 依你所言, 櫃台上的交易 是否指做槓桿買實金?
2. 如果是, 為什麼不直接叫 槓桿交易 而是叫 櫃台上的交易 呢?
ths!

Charen Wan
-----------------------------------------------

1. i agreed. btw, this act affected a lot of my fellow traders trading spot gold and silver. they all very pissed about this restriction.
2. i believe just a terminology thing... this type of restriction is similar to 25k daytrading rule. just to phase out the little retailers.

as long as we have the physicals, we could careless about their restrictions. MORE restrictions = future rocketship launching movement.

匿名 提到...

大風暴 提到...
大家不應盲目將方向指向黃金白銀最後勝利, 有些人主觀地認為這個世界會由這班人的主觀願望的方向走, 但世界事情會不斷轉變, 你們所希望發生的事情可能已經不可能實現.

~算把啦風暴~班末日撚大把水~金1000下銀15下佢地都唔會賣~仲會成個倉都係食物~慌死世界末日今~因囤積間接推高物價~班末日撚成班精神病者!

~5X 6X 7XX REALLY? 最近太多人提及另我有新消息 不過費事比班末日撚係度玩串嘴~你地食自己啦~

你們所希望發生的事情可能已經不可能實現~勁!

Lisa 提到...

昨天剛落機, 今早沒訓醒, 所以沒出過去買銀 XD !

Generation Next 提到...

五窮六絕七翻身?又做預言家?你唔串嘴?

全部估中都可以輸晒,好奇咩?你贏梗?

開個盤丫? 睇得準沽佢老美紙金紙銀喇,大支嘢坐金銀甲對家,等收$你又鐘意威,做野喇。

仲敢唔敢講沙士呀?

匿名 提到...

Generation Next兄~

果條友都係一直都係強調講~

係策劃者、富二代 向佢提及所謂的新消息~
(假設作為前提若佢真係識的話)

這就係說明佢係空心老棺的~全部也是邊個邊個話比佢聽的~

其實佢來這裡只不過係傳話員~一直已來由頭到尾都同佢個人無關

只是套用別人說的~跟返晒咁樣講出黎~

只要有策劃者、富二代 過料比佢~

佢就可以成個人無思想無靈魂都得

不用想~不用分析~這個就是他個人的真象了~

(最主要的POINT係佢既發言只引用第三方的說話,而他本人沒有自己既言論,立場在其中)

佢都係要等人過料比佢的~或許佢來這裡可能也是抄料~

再去第2度貼料~又話會幫我們美其名是策劃者、富二代講的

說到最後只可以講事情發展成怎樣也是反正與他無關的~

受教弟上

kidthief 提到...

Hey Bill,

I haven't watch the DVDs on middle east turmoil, i am cheap and the dvd cost money. I agree he does talk too much, so he might past away anytime soon.

櫃台上的交易 (over the counter) is anything that doesn't trade on exchange during 1997, warrants were otc, now its traded on exchange. All the accumulator/decumulator, ELN, etc are OTC, which does not trade on exchange.

OTC could trade many products, which could include leverage or not. 做槓桿買實金 have many different ways. You can borrow, London Gold, collateral etc.

匿名 提到...

佢都係要等人過料比佢的或許佢來這裡可能也是抄料~

~教弟兄~過料只限五x六x七x~唔通冇分析就攞出來講?

~xx後指數是自家分析及自創的~對投資方向好用~

~末日撚死心不惜主觀金銀上天~期望超級通脹~到時迫住加息~比如磚頭20萬1尺~J兄人工有5萬~供樓都係1萬~老婆家用2萬~奶粉錢1萬~但食餐飯要成千幾~日日街上搶劫強暴~你話有冇益?

匿名 提到...

~更正~迫住加息後供約2萬~比如本來J兄係個既得利益者係超級通脹下變成一個基層~末日撚教主想用金銀換食物~奶粉~自私既中國人社會市民自己都唔夠~冇人同佢肯換~賣老婆都換唔到生存物資~

Lisa 提到...

奇怪, 點解金銀唔可以換物資呢 ?
賣返俾金舖或溶金銀公司就可以換回紙幣啦 ! 只是要賣的時機有排都沒到, 而我諗住留 D 金銀俾仔女和 D 孫 !

honson 提到...

又來..瘋繼續吹.....

kidthief 提到...

RE: Lisa

Buying a 99¢ taco with 1 ounce gold coin (worth $1400)
http://www.youtube.com/watch?v=Ef0VG1WEP10

唔係唔得睇你係邊同對手係變嗰
state of ulta/goldmoney etc

Joe 提到...

不要怪責指數兄,其實他給小弟很多寫作的靈感,我開始同情他了。像上面的見解,從前未講過,經他一罵,又可以寫點東西了。(希望幾日內可發表)

上面論點有何問題?就是將超級通脹與戰爭搞亂了,以為超級通賬就是打仗,所以黃金會換不到東西,回顧過去幾百年歷史,情況剛剛相反,超脹每每發生於戰爭之後,或戰爭之前,德國超通有沒有戰爭?匈牙利超通呢?今日的津巴布韋?通通沒有!

超通是國家信用發行的貨幣失去功能,並不是物資短缺,這點要搞得非常清楚,只有物資短缺,黃金購買力才會下跌,才會黃金換不到蘿蔔,物資短缺又不一定是戰爭時期,今日的北韓沒有打仗,但物資短缺,有黃金亦沒有用。文革時期的中國亦一樣。但在此種情況下,不要說黃金,紙幣、股票、債券亦會全線崩潰,只有一般平民百姓生活所需的實物最有價值!

沒有物資短缺而超通,像1980年代巴西、今日津巴布韋,生產力沒變,國家經濟活動照常,但紙幣失去功能會發生何事?就是找紙幣的代替物,何解一定要有貨幣?不可只用以物易物方式作交易,因為會產生千萬種不同匯率,增加交易成本,亦即經濟活動反祖現象,重新走一次貨幣進化過程,最終也是要用到黃金計價。

馬克思的《資本論》有詳細解釋這種現象的形成過程!

Joe 提到...

甚麼叫千萬種不同匯率?假如不用貨幣,純以物易物,那一個國家的貨物有千萬種,各種物品之間的對換率要如何決定?例如一個老婆可換2000奶粉,1:2000是老婆與奶粉對換匯。那雞蛋、豬肉、電視、白米、冬菇等等之間的對換率又要如何決定?

所以最終要找出一樣可公平、公正、易於保存,人人清楚易明其對換單位的東西做貨與貨之間的交易工具,這種東西古人稱為幣!貨幣就是如此而來。古人曾用不同東西做幣,但最終發現金與銀最好用,所以馬克思才說,金、銀由掘來的一刻就注定成為貨幣。

匿名 提到...

3 Separate US Nuclear Facilities in Danger.

http://www.msnbc.msn.com/id/3032619//vp/43555573#43555573

受教弟上

Lisa 提到...

回kidthief,
你試下去英國用人民幣買野, 我諗你一定幾毫子的野都買唔到, 因為你須去銀行轉回英鎊先 ! 一樣道理, 去銀行把金幣轉回紙幣就得啦 ! 我唔信, 金銀價會跌到零 ! 所以乘金銀價回落, 一定會加碼 ! 大家睇實呢兩個星期的金銀價, 可能因為美國炒家須平倉會有 D 波動 !

匿名 提到...

~買末日撚金屬反而助長銀行及金屬公司流動性 provides liquidity to the banks and 金屬公司 ~ 由佢地以低息借出來既錢~以及更多電話問你借唔借錢~

J兄及team精心策劃維持低息既高手~
~諗落多謝都來唔切~所以我會要求你地出示單據~以便你的錢由流動性流入我戶口借來玩玩~

嘉芙蓮 提到...

唉!買金銀實物而產生liquidity相比人類每日刷卡使錢經過fractional reserve banking 變出來的錢應該小上n倍。

Generation Next 提到...

你多謝印$的銀行家啦,佢地咪你果啲喫哥囉,人地本身就是最大的流動性提供者,使乜賣金呀?印咪得囉,講唔通喎,冇奶油喫弟唔知喫哥最掂做邊瓣格。銀行家同金屬公司要賣金賺$,係咪抄起价賣有so啲呢?係就好囉,益喫弟有平$借,又益金甲增身家。

Generation Next 提到...

租兄,原來你竟然在他眼中是翻手為雲,覆手為雨的大人物,可以精心策劃及維持低息率,真追那些富二袋和策劃者!

匿名 提到...

Asian Source Confirms HKMEx(香港商品交易所) to Launch Silver Futures 'Very Soon'

In news that is sure to send Blythe and the cartel into a panic, Silverdoctors' Asian source has confirmed that the Hong Kong Mercantile Exchange (HKMEx) will soon launch physical silver futures. While not willing to be quoted on the exact launch date, the HKMEx source implied that silver futures would likely launch in the next month, telling Doc to "rest assured, [silver futures] will launch real soon now".

看來西方期貨交易所會開始被削弱了~

受教弟上

Cefull 提到...

香港期金合約是否有 physical delivery? 如何有好多期金合約要 physical delivery 的話, 交易所都幾頭痕.

嘉芙蓮 提到...

GN
thx for the recommendation, bought and will try tomorrow! Really a nice place!

匿名 提到...

回cefull兄

商交所推出的首隻產品是一千克黃金期貨合約,可提供實物交收。

香港商品交易所將於本月十八日首推第一隻期金產品,主席張震遠會見傳媒時,未有透露對首隻產品的成交預期,但相信本港商品市場有發展機遇,正部署今年內推出更多產品,包括人民幣報價及結算的期金合約。

商交所計畫在年內推出人民幣報價、但以美元結算的期金合約,另爭取在今年底前,推出人民幣結算期金合約。其他計畫包括分別以美元及人民幣報價的白銀期貨合約,同樣提供實貨交收;以及商品指數期貨合約。

http://www.singtao.com/yesterday/fin/0509do04.html
5月9日星島日報

受教弟上

Joe 提到...

GN兄,真係勁,我竟變左策劃者,可以左右息口,咁係唔係應該開心?

Cefull 提到...

Joe 兄這張照片頗有名氣的哦. 在阿富汗每名美軍士兵執行任務時都要帶7加侖水. 連武器裝備等等幾達三十公斤負重. 美軍巡邏是不能遠離城市道路的. 塔利班戰士則不同, 他們知道那裏有水. 所以塔利班戰士就像照片中的輕裝上陣. 要佔領阿富汗全境, 只有十萬美軍將士恐怕辨不到 (阿富汗面積比法國還大).
十萬將士已經把美國後勤運輸的力量耗盡. 阿富汗是內陸國家, 海軍幫不上忙. 物資運輸得靠從巴基斯坦陸路運進去. 可笑的是在那裏運送物資郤要付過路費給塔利班, 否則車隊會不斷遭到襲擊. 據估計,北約部隊25%的後勤安全費用最終落入塔里班的荷包。
打仗最重要的是後勤補給. 看這種運補的情況, 阿富汗這一仗美國是打不嬴的.

匿名 提到...

美國武器強大, 為什麼不進行種族清洗 ?
見人就殺, 用轟炸機, 導彈把整個阿富汗炸為平地
那就可以輕易勝出

匿名 提到...

用埋原子彈氫彈骯髒彈好唔好?

閒人

Joe 提到...

你先要明白人類為何要戰爭?炸為平地,所有阿富汗人死晒,之後又如何?阿富汗變成一處空無一人地方,之後如何?美國人移民阿富汗?若不是,周邊國家的人就會進入,於是阿富汗又變成一個國家。美國可派人管治,但如何管治?有何社會福利?管治得不好,又是叛亂,又是戰亂。

匿名 提到...

打仗是為了勝敵而益強~當然是盡可能想保存敵人的所有

如不是自己有什麼可以得到呢? 荒地?廢墟?死屍?

不然孫子兵法怎會有說上上之策~不戰而屈人之兵呢~(用計謀)

伐兵攻城乃是下下之策也 (美國現在做的) 攻敵也是要自損

攻了也要守得住~每年有多支出在阿富汗~??

更不用說把全國給炸飛吧~

受教弟上

kidthief 提到...

RE: Lisa

I just want to mention that there are ways to buy things with gold, but not so much silver. Sometime you get a discount too. But of coz these places are limited, and is not yet popular.

Guess we all have to exchange it back to fiat before buying (similar to FX, pay fees).

匿名 提到...

Charen 兄,

很感謝你的無私犠牲... 金銀真的見底回升了. :~~

閒人.

city 提到...

thanks for share........