2010年10月15日 星期五

八十後又中招


今期壹周刊講全城淘金熱,講回收店,內容都頗有趣,亦不乏低能分析,不過最教我稀墟是最後的一張相,相中一班八十後年輕人正參加倫敦金講座。近期金價急升,導至此類講座時時爆滿,為了吸引八十後加入炒金行列,倫敦金公司更將門檻降低到五千元。
看來又不知幾多八十後中招,黃金的牛市列車並沒有太多人能坐上,更多人走去坐死亡號列車,他們的致富夢注定落空!

6 則留言:

Lisa 提到...

又一班人俾人呃, 唉 !

匿名 提到...

班傻仔係都要買 ETF 啊 , 紙金啊
係都唔實實在在買舊實金實銀返屋企玩0既 !
警訊遲 d 要開個特輯, 教埋八十後唔好俾人呃

收銀員 提到...

倫敦金又唔同 ETF 或紙金既 , 起碼有槓桿 , 只要唔貪心好過炒樓 . 不過前提係倫敦金公司唔好執粒 !

Lisa 提到...

倫敦金通常是呃人的玩意, 先叫你投資, 之後叫你授權俾公司, 之後幫你炒上炒落等公司可以賺佣, 到你想拿回錢時就幫你炒爆, 有機會要補錢添 !
好多年前有好多人就咁俾騙錢, 小心 !

Joe 提到...

收銀員兄,我地呢度每一位都知道倫敦金係乜野一回事,係舊討論區,倫敦金係點樣厄人?騙局係點樣計劃?我地一早講過晒,在投資黃金範疇,倫敦金可以講係最笨最愚蠢的一種行為,實不應用炒樓去相比。

如果你需要了解多一d資料,不妨俾個email我!

Bosco 提到...

"A fool and his money are soon parted..."