2010年7月6日 星期二

放飾金好去處

呢間野叫忠記,各位一定要識,因為放飾金的價好過所有金行。

小弟今日幫人放一條0.834兩的周生生9999金鏈,先去周生生問價(有收據),照例入門價扣2%傭金,不扣火耗,以當時牌價計,周生生開出9057。出門口即打去忠記問價,係$9157,即行10分鐘過去,放時竟有$9179,10分鐘多百幾蚊,開心!

放金過程超快,前後唔使1分鐘,唔係講笑,真係1分鐘,櫃台阿叔一收到條金鏈,秤完,督計數機,開單,給錢,連驗都唔使驗,更唔使我出示任何收據!好奇問下,阿叔話「咁多年,點會唔識睇!」,真神奇!莫非個秤或佢對手有感應器?(笑)

忠記茶實係一間熔金公司,聽講好多金行都係找佢地幫手熔金,店內成個工場咁,有火槍,仲成個counter都係金器,點形容呢?咪好似五金舖咁羅,不過係黃金的五金舖!(笑)

這次賣金深深體會到黃金的高度認受性!

地址:中環卑利街9號
(但去卑利街會搵唔到,因為佢個門口竟然係士他花利街)
電話:2544 3423

PS:早前有師兄擔心假金問題,試下抽樣拎一條金條去放,一放便知龍與鳳!我更有諗過叫佢幫手切開條金條驗下,但暫時唔使去到呢一步,不過,起碼知道呢度幫到手,已滿足!

13 則留言:

Lisa 提到...

我昨天都在恒生買咗一個KRA, $9310, 好抵買 :)

snoopy 提到...

想請問 , 如果放銀又邊度好O的呢 ?

Joe 提到...

放銀幣與放銀條是不同的!

長城銀條→利昌/中銀(中銀價較高)

銀幣→視乎種類及那裡買

銀的流通性目前不及黃金,呢方面小弟仍在摸索中!希望找出更多好渠道!

Joe 提到...

我懷疑忠記都會收銀,你可打去問!

銀婆婆星期一 提到...

今日 2010年 11月 1日
忠記好似上左經濟日報喎 ~~

仲話 2006時 , 一日收$1000 萬喎 ~
宜家就收得勁少啦
個個 hold 起晒
放俾佢 , 第日咪蝕囉 ~~

匿名 提到...

非常感激 Joe 的消息, 今日去放 1 兩九九金. 問了兩家金行都只出 HKD 11,400 左右, 仲話要劈開個金餅仔睇下中間有冇溝野咁話. 結果跑去忠記, 掌櫃報價 HKD 12,440. 差一千元. 結果梗係成交拿錢啦, 掌櫃亦係望下摸下就話 OK, 唔使用試金石, 果然專業兼好價. 謝謝板主!!!

匿名 提到...

why 1 tael 99 gold just 12440? BOC show today ~132XX, is it because of 1 tael instead of 5 tael bar ?

Mike

Travel 提到...

我都想知為何報價 HKD 12,440, 是否因為是 99 金而不是9999?

Travel 提到...

今早十點幾去忠記,結果如下:
9999 金 $13310, 0.709 兩, $9437
K 金 $9800, 0.13 兩, $1274
銀 $280, 0.052 兩, $15

共 $10726

匿名 提到...

我想請問我有一套生肖金幣, 可以去那裡賣, 感謝回覆!

Lisa 提到...

賣金幣可以去格價: 忠記, 金舖, 銀行, 之後賣俾最高價個個 :)

Lisa 提到...

銀行好似唔賣生肖金幣, 所以你也可以問問幣舖如灣仔大洋 !

匿名 提到...

想請問現在放金飾是不是都是忠記好過其他大小金飾店,謝謝。